Vrem să aducem la cunoștința opiniei publice faptul că un mesaj promovat  în campania pentru alegerile europarlamentare cu privire la medicamente : ‘Românii merită mai mult: medicamente la fel de bune ca în UE’ reprezintă o nefericită dezinformare a publicului cu privire la calitatea medicamentelor din România. Pe lângă contradicția logică (suntem în UE!), mesajul induce ideea falsă că medicamentele din România ar avea o calitate inferioară în comparație cu alte state UE. Ca reprezentant al profesioniștilor în domeniul medicamentului, Colegiul Farmaciștilor București trebuie să intervină pentru corectarea acestei dezinformări.

Reglementările din industria farmaceutică sunt armonizate la un nivel înalt, iar medicamentele îndeplinesc aceleași standarde de calitate în toată Uniunea Europeană. Majoritatea medicamentelor de pe piață sunt autorizate prin proceduri europene (centralizată/ descentralizată/ recunoaștere mutuală). Astfel, există un dosar unic per medicament care se aplică identic în toate țările UE unde acesta este pe piață; la evaluarea acestui dosar colaborează experți din mai multe state membre. În elaborarea documentației de calitate, se pot face referiri la metode descrise în Farmacopeea Europeană (sau alte farmacopei consacrate- Britanică, Germană), iar cerințele nu diferă în funcție de țară. In cazuri justificate, unde referințele la aceste farmacopei nu sunt posibile, trebuie prezentate inclusiv metode de validare, urmând ca aceastea sa fie evaluate și aprobate de autoritățile naționale competente. O Persoană Calificată certifică conformitatea fiecarui lot de medicamente produs cu specificațiile din documentația de calitate și regulile GMP ( Good Manufacturing Practices).  

De asemenea, odată produsul finit, mulți producători farmaceutici au o distribuție regională - un medicament produs într-o anumită țară are mai mule țări de destinație. Dacă există suspiciuni de neconformitate, orice agenție europeană poate solicita ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale) să investigheze.                                                                                                                                             

Astfel, în contextul actual al supra-reglementării în producția farmaceutică și al armonizării înalte la nivelul UE, nu se poate vorbi de existența unui dublu standard pentru medicamente, iar expresia ‘medicamente la fel de bune ca în UE’ nu poate fi o promisiune electorală pentru ca este deja o realitate.

În speranța că această dezinformare poate fi corectată, vă mulțumim pentru colaborare și vă dorim un Paște Fericit !

Cu deosebit respect,

Președintele Colegiului Farmaciștilor București,

Farm. Ioan Uivaroși