Vrem să aducem la cunoștința opiniei publice faptul că un mesaj promovat  în campania pentru alegerile europarlamentare cu privire la medicamente : ‘Românii merită mai mult: medicamente la fel de bune ca în UE’ reprezintă o nefericită dezinformare a publicului cu privire la calitatea medicamentelor din România. Pe lângă contradicția logică (suntem în UE!), mesajul induce ideea falsă că medicamentele din România ar avea o calitate inferioară în comparație cu alte state UE. Ca reprezentant al profesioniștilor în domeniul medicamentului, Colegiul Farmaciștilor București trebuie să intervină pentru corectarea acestei dezinformări.

Reglementările din industria farmaceutică sunt armonizate la un nivel înalt, iar medicamentele îndeplinesc aceleași standarde de calitate în toată Uniunea Europeană. Majoritatea medicamentelor de pe piață sunt autorizate prin proceduri europene (centralizată/ descentralizată/ recunoaștere mutuală). Astfel, există un dosar unic per medicament care se aplică identic în toate țările UE unde acesta este pe piață; la evaluarea acestui dosar colaborează experți din mai multe state membre. În elaborarea documentației de calitate, se pot face referiri la metode descrise în Farmacopeea Europeană (sau alte farmacopei consacrate- Britanică, Germană), iar cerințele nu diferă în funcție de țară. In cazuri justificate, unde referințele la aceste farmacopei nu sunt posibile, trebuie prezentate inclusiv metode de validare, urmând ca aceastea sa fie evaluate și aprobate de autoritățile naționale competente. O Persoană Calificată certifică conformitatea fiecarui lot de medicamente produs cu specificațiile din documentația de calitate și regulile GMP ( Good Manufacturing Practices).  

De asemenea, odată produsul finit, mulți producători farmaceutici au o distribuție regională - un medicament produs într-o anumită țară are mai mule țări de destinație. Dacă există suspiciuni de neconformitate, orice agenție europeană poate solicita ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale) să investigheze.                                                                                                                                             

Astfel, în contextul actual al supra-reglementării în producția farmaceutică și al armonizării înalte la nivelul UE, nu se poate vorbi de existența unui dublu standard pentru medicamente, iar expresia ‘medicamente la fel de bune ca în UE’ nu poate fi o promisiune electorală pentru ca este deja o realitate.

În speranța că această dezinformare poate fi corectată, vă mulțumim pentru colaborare și vă dorim un Paște Fericit !

Cu deosebit respect,

Președintele Colegiului Farmaciștilor București,

Farm. Ioan Uivaroși   

COMUNICAT DE PRESĂ

ATENŢIE : INFORMAŢII DE INTERES GENERAL!


Pentru a veni în întâmpinarea nevoii populaţiei de a şti care sunt farmaciile deschise în perioada sărbătorilor de Paşte, Colegiul Farmaciştilor Bucureşti a publicat pe site-ul www.cfbucuresti.ro lista pe sectoare a farmaciilor cu program permanent si semi-permanent din Bucureşti.

Aşa cum puteţi constata, asistenţa cu medicamente şi servicii farmaceutice a populaţiei capitalei în perioada sărbătorilor de Paşte este asigurată de un număr de 21 de farmacii cu program permanent şi un număr de 243 de farmacii cu program semi-permanent.

Menţionăm faptul că farmaciile cu program permanent sunt deschise non-stop adică şi pe timpul nopţii, iar farmaciile cu program semi-permanent sunt deschise în fiecare zi având program de duminică, adică nu sunt deschise noaptea.

Urăm tuturor multă sănătate, un Paşte Fericit şi Binecuvântat!

Farmacii:

 

 

Cu deosebit respect,
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bucureşti
Farm. Ioan Uivaroşi

 
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 04-11-2015
Comunicat de presă
Declaratie a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu privind donatiile de medicamente si dispozitive medicale
 
“Vă mulţumesc tuturor celor care ne ajutaţi să trecem peste aceste momente grele.
 
Vreau să vă asigur pe toţi, pe membrii familiilor celor răniţi, pe toţi românii, că facem tot ce este posibil pentru ca aceşti pacienţi să fie trataţi în cel profesionist mod în spitalele unde sunt internaţi.

Data: 15/12/2015
 
Publicitatea la medicamente, în esența ei, urmărește doar scopuri comerciale.
 
Colegiul Farmacistilor din Romania, așa cum a făcut pe întreg parcursul procesului legislativ de adoptare a legii, apreciază ca fiind mai mult decât binevenite noile reglementări privind interzicerea publicității la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală dar și, la fel de important, interzicerea publicității făcute în beneficiul furnizorilor de servicii farmaceutice. Acestea clarifică faptul că publicitatea directă sau mascată la medicamentele cu prescripție este cu desăvîrșire interzisă, iar cea a furnizorilor de medicamente este restricționată semnificativ.
 
În ultimii ani, populația a fost supusă unei presiuni permantente în direcția automedicației și promovării agresive a aspectelor comerciale legate de medicament. Avem aici în vedere, în special, importanța prețului în detrimentul informării corecte cu privire la aspecte esențiale legate de medicament și efectele sale.
 
Cel puțin, la acest moment, apreciem că în ceea ce privește siguranța pacientului și accesul său la serviciile medicale și farmaceutice este determinantă în informarea corectă a acestuia. Cu alte cuvinte, încurajăm pacienții și orice persoană care are o problemă medicală să meargă în primul rând la medicul său, să se consulte cu farmacistul cu privire la efectele medicamentelor prescrise și a eventualelor posibile efecte adverse ori contraindicații și nu să se bazeze pe informații și prezentări care au un rol strict comercial.
 
În concluzie, legea care urmează a fi promulgată de Președintele Romaniei este binevenită , fiind în interesul exclusiv al pacienţilor, pentru o utilizare judicioasă a medicamentelor și a resurselor din sistemul de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor profesionale ale medicului și farmacistului, concurența urmând să fie bazată, în principal, pe criterii profesionale și nu pe criterii comerciale.
 
Biroul executiv

 
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Serviciul de presă: tel: (+4) 021 307 2514; Fax: 307 2513
Bucureşti, 21-10-2015
Comunicat de presă
Ministerul Sanatatii continua procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite
 
Ministerul Sănătății continuă procesul de actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite.
 
La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.